Jenny Colgans "enkla bröd"
Har ni läst Jenny Colgans böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden? Om ni inte har det så rekommenderar jag starkt att ni gör det (åtminstone om ni gillar böcker med hög mysfaktor). I slutet av varje bok har Colgan en samling med smarriga recept. Detta är hennes version av ett enkelt vitt bröd; detta bröd är ett av de godaste jag bakat!

En limpa ger ungefär 16 skivor. En skiva är 4 smartpoints.
Colgans "enkla bröd" (1 limpa)
Ingredienser:
- 700 g vetemjöl special
- 1 påse torrjäst
- 4 dl varmt vatten
- 1 msk salt
- 1 msk socker
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en skål och värm det i en minut i mikron på 600 W.
- Tillsätt jäst, salt och socker.
- Häll i vatten.
- Knåda degen på en mjölad yta tills den blivit till en slät boll. Denna del gjorde jag i matberedaren då du sparar tid och energi.
- Låt degen jäsa i två timmar under en duk.
- Knåda degen i några minuter.
- Lägg över degen i en smord brödform och låt degen jäsa i ytterligare en timme under duk.
- Värm ugnen till cirka 230 grader.
- Grädda brödet i ugnen i 30 minuter.
- Låt svalna en aning innan du skär upp skivor.


